Backpacken in Australië

Australië staat bekend om de vele jongeren die hier een jaar backpacken, rondreizen of werken. De reden hiervoor is dat Australië een vriendelijk land is en een zeer interessante en afwisselende natuur heeft. Het is gemakkelijk om een visum hiervoor aan te vragen (zie visum).

Visum

Wanneer je voor een jaar naar Australië wilt kun je kiezen uit verschillende visa. Het visum dat je het beste kunt gebruiken wanneer je tussen de 18 en 31 jaar oud bent is het Working Holiday Visum (WHV). Met dit visum heb je verschillende mogelijkheden, zoals backpacken, reizen en werken. Meer informatie over dit visum en de voorwaarden waar je aan moet voldoen kun je vinden op deze pagina: link naar werken in Australië. Wanneer je niet in de leeftijd van 18 – 31 valt kun je een toeristenvisum aan vragen. Deze is voor verschillende tijdsperiodes aan te vragen met een maximum van een jaar en is niet te verlengen. Wel zou je dit visum in sommige gevallen kunnen omzetten in een ander visum. Deze visa zijn online aan te vragen.

Backpacken

Er zijn veel Nederlanders die gaan backpacken in Australië. Dit omdat het een interessant en afwisselend land is en het klimaat er erg aantrekkelijk is. Wanneer je gaat backpacken is het goed mogelijk dat je regelmatig andere backpackers tegenkomt met wie je gemakkelijk contact kunt maken en misschien zelfs een stukje samen gaat reizen. Wil je ook gaan backpacken? Kijk dan eens naar deze backpack routes in Australië!

Dit kun je in ieder geval thuis laten:

  • Een koffer, neem een handige rugtas mee waar genoeg in kan en die je gemakkelijk van plaats naar plaats kan vervoeren.
  • Eten, in Australië mag je geen etenswaren meenemen langs de douane. Dit om ziektes en bacteriën zo veel mogelijk uit Australië te houden.
  • Te veel bagage, voor het vliegtuig is 20 kilo prima maar wanneer je veel wilt reizen moet je proberen om onder de 13 kilo te blijven. Er zijn speciale reiswinkels waar je extra lichtgewicht spullen kunt kopen speciaal voor backpacken.

Werken

Wanneer je wilt werken in Australië kun je met het Working Holiday Visum maximaal 6 maanden bij dezelfde werkgever aan de slag. Met een toeristenvisum kun je niet aan het werk in Australië, met dit visum is het wel mogelijk om aan te vragen of je vrijwilligerswerk mag gaan doen. Dit is aan te vragen via de ambassade in Berlijn.

Reizen

In Australië zijn er verschillende manieren om rond te reizen. Er wordt veel gebruik gemaakt van de typische Australische stationwagon. Omdat de afstanden groot zijn moet je een goede auto hebben die er niet in the middle of nowhere opeens mee ophoudt. Hiervoor zijn verschillende instanties die je mee willen helpen met een auto uitzoeken, zoals bijvoorbeeld: australianbackpackers.nl. Ook is het mogelijk om de grote afstanden met de trein af te leggen. Het nadeel hiervan is wel dat je minder van het Australische landschap ziet.