Werken in Australië

Wanneer je werkvisum is goedgekeurd, kun je legaal werken in Australië. Voor meer informatie over de soorten visa kun je kijken op de pagina visum: link naar visum stukje. Voordat je naar Australië vertrekt is het zeer verstandig om op te zoeken of je voor je beroep ook ergens ingeschreven moet zijn. Het kan zijn dat je ingeschreven moet zijn bij een beroepsorganisatie of een licentie/registratie moet hebben van een territoriale overheid of staat.

Werkvloer

Op de werkvloer gaat het er in Australië relaxed aan toe. In de meeste gevallen noemen de werknemers hun baas bij de voornaam en zul je weinig mensen in pak en stropdas tegenkomen. Dit verschilt natuurlijk wel per kantoor. Net zoals in Nederland worden de arbeidsomstandigheden vooral bepaald door de arbeidsovereenkomst.

Verzekering werk

Wanneer je naar Australië gaat, moet je goed controleren waarvoor je straks wel of juist niet verzekerd bent. Wanneer je tijdelijk in Australie verblijft, houd je je Nederlandse verzekering. Het zou kunnen zijn dat je Nederlandse verzekering niet zorgt voor gehele dekking wanneer je in Australië bent. Voor meer informatie over verzekeringen in Australië kun je kijken op de website van de Australische overheid

Een baan vinden

Het is vaak moeilijk om als buitenlander meteen een vaste baan te vinden in Australië. Nederlandse opleidingen en werkervaring wordt niet altijd naar waarde ingeschat. Veel mensen uit het buitenland beginnen met tijdelijk werk via een uitzendbureau of worden zelfstandig ondernemer. Om een vaste positie te krijgen is netwerken belangrijk. Er zijn ook Australische bedrijven die buitenlanders tijdelijke sponsorships aanbieden, waarmee je ook direct een werkvisum krijgt.

Werkvakantie jongeren

Voor jongeren die willen werken is er een speciaal visum in Australië. Hiermee kan je één jaar werken in Australië. Er zijn echter wel wat voorwaarden aan verbonden, namelijk:
– je moet ouder zijn dan 18 en jonger dan 31.
– Je moet $5000 aan reisgeld hebben (dit bewijzen kan met bijvoorbeeld een bankafschrift).
– Je hebt een goede gezondheid en bent in staat een jaar voor jezelf te zorgen (het kan zijn dat je voor je gezondheid een uitgebreid medisch onderzoek moet laten houden).
– Je mag niet langer dan 6 maanden bij dezelfde werkgever werken en je mag maar maximaal 4 maanden studeren.
– Na aanvraag moet je binnen een jaar naar Australië gaan. Het visum geldt vanaf je vertrekdatum precies 1 jaar.

Dit visum kan je hier aanvragen en kost 399 euro. Gedurende deze 12 maanden kun je Australië in en uit zo vaak als je wilt. Ook zijn er voor jongeren veel werk- en vakantieprojecten te vinden op het internet. Wanneer je na één jaar nog niet genoeg gezien hebt en weer terug wilt, dan is er de mogelijkheid om een tweede werkvisum aan te vragen.