Huis kopen in Australië

Het land heeft een hoge levensstandaard en een economie waar je ‘u’ tegen kan zeggen. Dat is de reden waarom steeds meer mensen beslissen om naar Australië te emigreren. In de bekende grootsteden Melbourne en Sydney zijn de vastgoedprijzen fors aan het dalen. Voor een fatsoenlijk vrijstaand huis in Australië betaal je tegenwoordig evenveel als voor een rijhuis in Nederland. In de hoofdstad Canberra is het echter het duurst om te wonen. Daar betaal je gemiddeld 500.000AUD (€400.000) voor een 2 bedroom appartment. In Adelaide liggen de vastgoedprijzen het laagst. Daar betaal je gemiddeld 170.000AUD (€130.000).

Hoe begin je eraan

Bij het zoeken naar een gepaste woning heb je altijd de keuze tussen een particulier en een makelaar. Beide keuzes hebben hun eigen voor- en nadelen. Maar over het algemeen wordt je toch geadviseerd om een makelaar in te schakelen. Dit natuurlijk omdat het meer vertrouwbaar en professioneler is. Je kan dan kiezen tussen een aankopende of een verkopende makelaar. Een aankopende zoekt een gepast huis naar jouw wensen en een verkopende makelaar spreekt voor zich.

Bijkomende kosten

Laat je niet verrassen door de kosten die allemaal komen kijken bij de aankoop van een huis. Dit moet je allemaal incalculeren in je kostenberaming wanneer je uiteindelijk de stap gaat zetten. Als je een aankopende makelaar aanspreekt, worden de kosten aangerekend aan de verkopende makelaar die hij voor jou inschakelt. Dat kost je dus niets. Een advocaat, notaris, verzekering en belastingen brengen natuurlijk ook allemaal kosten met zich mee.

Vakantiewoning

Als je van plan bent om niet te blijven wonen in Australië kan je er ook een huis kopen en achteraf gebruiken als vakantiebestemming. Er gelden wel andere wetten als je er minder lang dan 3 maanden verblijft. Dan heb je natuurlijk geen nood aan een verblijfsvergunning. Je kan dan wel geen bestaande woning kopen, enkel een nieuwbouw. Deze kun je alleen kopen als het huis als eerste adres wordt beschouwd tijdens het verblijf in Aussie. Het huis moet dan wel weer verkocht worden als je besluit weg te trekken uit Australië. Je hebt pas recht op alle kooprechten als je een permanent visum hebt en je in Australië blijft wonen.

Vooraf kopen

Je kan ook een huis kopen voordat je naar Australië emigreert. Je kan dan vooraf het contract ondertekenen en het geld overmaken als de verkoper het zo wil. Dan kan de eigenaar de woning van jou huren tot je er werkelijk intrekt. Dit wordt echter veel toegepast bij het emigreren naar Australië.