Klimaat Australië

Als je naar Australië emigreert is het handig om goed op de hoogte zijn van het klimaat. Wanneer wij hier in december op de bank zitten met een warme chocolade melk en de sneeuwvlokken door de lucht vliegen, is het in Australië 30 graden en zitten ze midden in het zomerseizoen. De zomer duurt er van december tot en met februari, de herfst van maart tot en met mei. De winter duurt er van juni tot en met augustus en de lente van september tot november. In het zuidelijke deel van Australië zijn de seizoenen echter wel gelijk aan die van Europa. Voor het grootste deel heerst er in Australië een subtropisch klimaat. Enkel in het meest noordelijke gedeelte ondervind je een tropisch klimaat.

The Outback

The Outback reikt zich uit over West-Australië en het Noordelijk Territorium. Het heeft zijn naam te danken aan het feit dat het een zeer afgelegen gebied is. De grootte van dit woestijnlandschap is gigantisch. Het bestaat voor het grootste deel uit woestijn en maar enkele asfaltwegen. Hier heerst een woestijnklimaat. De dagtemperatuur is gemiddeld 35°C. Het verschil tussen de dag en –nachttemperatuur is enorm. ’s Nachts is het er relatief koud en overdag kan de temperatuur oplopen tot boven de 50°C. Het droge seizoen duurt 8 maanden en er valt minder dan 250mm neerslag per jaar. Soms regent het hier zelfs jaren geen druppel.

Noorden

In het Noordelijke Territorium van Australië woont amper 1% van de totale Australische bevolking. Het gebied kent slechts twee steden. Wel zijn er grote nationale parken te vinden. Het klimaat kent er een lang, warm seizoen en een kouder, regenachtig seizoen.

Stormseizoenen

Stormseizoenen in Australië worden gekenmerkt door zeer veel wind en regen. Er zijn 2 stormseizoenen. Het vroege stormseizoen is van oktober tot november en het late stormseizoen van april tot mei. Door de sterke wind en regen komen in het late stormseizoen regelmatig cyclonen voor, wat voor zeer gevaarlijke situaties kan zorgen voor de bewoners.

Zuid-Australië

Het grootste deel van Zuid-Australië is woestijn en uitgedroogd. Het is daarom de droogste staat van het continent. In dit gebied zijn 3 woestijnen gelegen: de Tirariwoestijn, de Simpsonwoestijn en de Sturt steenwoestijn.

Bosbranden

In het Zuiden van Australië hebben de bewoners vaak te kampen met bosbranden door de extreme hitte en droogte. De bosbranden in het Zuiden zijn soms van enorme omvang. Kijk daarom dus eerst voordat je vertrekt of het gebied veilig is en er geen bosbranden zijn. Het Ministerie van Buitenlandse zaken houdt dit altijs goed in de gaten en wanneer bekend is dat er bosbranden zijn of zijn geweest of aankomen, waarschuwen zij ook alle Nederlandse toeristen.

Surfen

The Land Down Under staat bekend om zijn prachtige surfstranden aan de Stille Zuidzee in het oosten en aan de Zuidelijke oceaan in het zuiden. In Sydney vind je de beste golven. Ben je een beginnende surfer of ervaren surfpro? In Australië vind je voor elk wat wils. Kijk wel uit voor de krachtige stroming van de golven en houd je aan de regels van de strandwachters.