Australië is het land waarin acht keer zoveel schapen dan mensen wonen. Over het algemeen staat Australië ook bekend om haar goed leefbare steden. Grote steden in Australië, zoals Sydney, Perth en Melbourne, worden vaak genoemd in lijsten van de meest leefbare steden ter wereld. Door Australië zijn er grote verschillen per prijs van huur- en koopwoningen/appartementen. De grote steden zijn vaak niet goedkoop om te wonen. Zorg er ook voor dat je visum helemaal in orde is voordat je op zoek gaat naar een woning om te kopen of te huren.
Woningen in Australië
Ongeveer 70% van alle inwoners van Australië woont in de steden aan de kust. Deze steden zijn erg uitgestrekt doordat de huizen in de buitenwijken apart staan en bijna allemaal een grote tuin hebben. Dit is heel normaal voor Australische huizen. In het centrum wonen mensen juist dicht op elkaar in hoge wolkenkrabbers.
Op de boerderijen en in de kleine dorpjes is het moeilijker leven. Dit komt door de droogte die ook bij het klimaat hoort, waardoor er weinig gewassen verbouwd kunnen worden. Ook is er weinig te doen wanneer je je niet kunt vermaken in de plaatselijke kroeg. Wanneer je buiten de stad wilt gaan wonen moet je er rekening mee houden dat niet alle voorzieningen in de dorpen te vinden zijn en dat je soms lange afstanden moet reizen. Dit verschilt natuurlijk per plaats.
Leefstijl
De Aussies zijn vriendelijk en relaxed, wat deels logisch is met het klimaat dat Australië heeft. De levenstijl is door het klimaat erg gericht op het buitenleven. Dit zie je ook aan de populariteit van buitensporten zoals zeilen, football, cricket en surfen. Australiërs leven volgens de uitdrukking “no worries”.
In Australië houden ze van barbecues met veel vlees en bier, het strand en van de lokale barren. Hierbij genieten ze van het leven en wat het leven allemaal te bieden heeft. In Australië eten ze andere producten dan we in Nederland kennen, zoals vlees van de kangeroe, krokodil en de emoe. De levensstijl van de kangeroe zorgt ervoor dat het vlees erg gezond is en goed is tegen het verlagen van cholesterol.
Scholen
Basisschool
De basisscholen zijn in Australië iets anders dan in Nederland. Op bijna elke school worden er nog schooluniformen gedragen. Wat in Nederland groep 1 en 2 wordt genoemd wordt in Australië “kindergarten” genoemd. Daarna komt de eerste klas en de zesde klas is het zelfde als in Nederland groep 8. Het is hier normaal om of met de bus naar school te gaan of gebracht te worden door de ouders.
High school
Ook op de meeste high schools worden schooluniformen gedragen. Het is gewoon in Australië dat de leraren aangesproken met Mr./Mrs. en behandeld worden met veel respect. De naschoolse activiteiten zijn erg belangrijk voor de Australische jongeren. Snel contact krijgen met de jongeren kan daarom dan ook door je in te schrijven bij een naschoolse activiteit. Ook zijn er speciale activiteiten en cursussen Engels voor internationale leerlingen.
Studeren
De universiteiten in Australië staan bekend om hun hoge internationaliteit. Ook wordt er op hoog niveau colleges gegeven. De kosten voor studeren verschillen per niveau. Ook kan het verschillen per school en aan welke dingen erbij inbegrepen zijn. Hier bij kan je denken aan bijvoorbeeld de studieboeken die je dat jaar nodig hebt. Voor de specifieke eisen en kosten is het verstandig om contact op te nemen met de onderwijsinstelling waar je heen wilt.
Rijbewijs
IN Australië kun je niet rijden met een Nederlands rijbewijs. U zult hiervoor een internationaal rijbewijs moeten aanvragen. U kunt ook in Australië heel gemakkelijk een Australisch rijbewijs aanvragen wanneer u al in Australië bent. Hiervoor moet u naar de balie van dienst van transport. Hier moet u foto inleveren handtekening zetten en krijgt u een tijdelijk rijbewijs tot uw rijbewijs is opgestuurd en bij u thuis afgeleverd of opgehaald moet worden.