Bedrijf starten in Australië

De Australische economie is de laatste 20 jaar in voortdurende bloei. Hierdoor zijn ze uitgegroeid tot één van de beste gefundeerde economieën ter wereld. Daarom is dit best een ideale plek voor het ondernemerschap.

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan schrijven moet je altijd doen voordat je een bedrijf begint. Het is ook altijd goed om je kosten vooraf te berekenen zodat je niet voor verassingen komt te staan. Het ondernemingsplan heeft een essentiële functie in het starten van een bedrijf. Dat moet je ook tonen aan banken of eventuele investeerders om op die manier kapitaal te ontvangen. Het opstellen van een ondernemingsplan neemt enorm veel tijd in beslag en moet met de nodige expertise gebeuren.

Bedrijfsvormen

In Australië heb je diverse bedrijfsvormen. Degenen die het meest voorkomen zijn: trust, partnership, sole trader en company. Het is natuurlijk belangrijk dat je je eerst goed informeert bij adviseurs en instanties. De keuze van een geschikte bedrijfsstructuur voor jouw ondernemingsplan is prioriteit. Elke bedrijfsvorm heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Hierbij moet je rekening houden met verschillende factoren:
• De belastingen
• De algemene kosten die je bedrijf gaat maken
• De bescherming van je persoonlijk bezittingen. Dit is belangrijk voor als je bedrijf failliet gaat zodat de schuldeisers geen recht hebben op je persoonlijke goederen
• De zakenrelatie met andere ondernemingen

Common law systeem

Als je naar Australië emigreert is het ook gebruikelijk dat je het Australische wetsysteem kent. Zoals de naam zegt, is het gewoonterecht hier van toepassing. Dat wil zeggen dat het fungeert op gebruiken die als recht geaccepteerd zijn. Uitspraken van rechters worden dus letterlijk gebaseerd op rechtszaken die eerder zijn afgehandeld. Het is een gemakkelijk systeem en loopt dusver optimaal. Elke deelstaat heeft daarbij nog zijn eigen rechtssystemen.

Visumaanvraag

Een visum is noodzakelijk voor het opstarten van een zaak in Australië. Zonder visum zal de overheid je geen permissie geven voor de start van een bedrijf. Dit moet je doen voor je vertrekt naar Aussie. Als je nog niet zeker bent van een lang verblijf daar, kan je een tijdelijk visum aanvragen. Deze kan later nog omgewisseld worden tot een blijvend visum. Als je een business visum online aanvraagt, bespaar je een hoop papierwerk. wil je voor zo een visum in aanmerking wil komen? Dan moet je de voorwaarden erg goed doornemen aangezien deze enorm streng zijn geworden sinds een aanpassing in de wetgeving 1 juli 2012.

inschrijving van je bedrijf

Nadat je bedrijfsplan helemaal is nagekeken en volledig in orde gebracht, wordt het tijd voor de inschrijving van je onderneming. Je zult dan een aanvraagformulier moeten invullen en erna opsturen naar het ASIC. Je heb ook een bewijs van stichting nodig en de bijbehorende constitutiedocumenten. Zodra het ASIC instemt met formulier, krijg je een registratienummer en een certificaat van registratie opgestuurd. Dit duurt normaal gezien niet langer dan 5 werkdagen. Houdt deze zeker heel goed bij voor als er een controle bij je bedrijf plaatsvindt!