Pensioen in Australië

Het pensioen in Australië heet ‘Superannuation’. Het woord verwijst naar het geld dat mensen aan de kant zetten gedurende hun werkende leven, om erna te genieten van een maandelijks pensioen..

Grondbeginselen

In Australië zijn werkgevers verplicht 9% van je totale inkomen in een pensioenfonds te storten. Deze wet is bedoeld voor iedereen die meer dan 450AUD verdiend. Werknemers worden ook wel aangeraden om elke maand een kleine som opzij te zetten. De staat doet wel de poging om van 2013 tot 2020 de maandelijkse bijdrage te verhogen naar 12%. De persoon kan echter wel geld opnemen uit het pensioenfonds wanneer de persoon voldoet aan één van de voorwaarden van de Superannuation Industry Regulations (1994).

Leeftijd

Om in aanmerking te komen voor geld van je pensioenfonds te halen, kijkt de staat naar de leeftijd van de persoon in kwestie. In 1997 kondigde de regering van Howard aan dat de pensioenleeftijd omhoog ging zodat Australiërs langer zouden werken. Dit was vooral beslist om het onvoorziene effect van vergrijzing tegen te gaan. Ervoor konden alle Australiërs op de jonge leeftijd van 55 jaar aan hun gespaarde pensioengeld. Ondanks die nieuwe wet werd die leeftijd in 1999 nogmaals veranderd. Vanaf toen keken ze simpelweg naar de geboortedatum. De regering is ervan overtuigd dat tegen 2025 de leeftijd omhoog wordt gebracht naar 60 jaar.

Na pensioenleeftijd naar Australië

Als je naar Australië wilt emigreren als je reeds op pensioen bent, is dit zeker geen probleem. Het is onder enkele voorwaarden mogelijk om je pensioen mee te nemen naar het land down under en je maandelijkse som daar te ontvangen. Je hebt hier wel toestemming van de pensioen- en verzekeringskamer voor nodig. Je moet hun kunnen aantonen dat de maatschappij die(in Australië) je pensioen overneemt, de juiste pensioenregeling nakomt. Dit hele gebeuren noemt met ook wel waardeoverdracht.

Werken voor een Nederlands bedrijf

Ga je in Australië werken voor een Nederlandse onderneming? Dan kan je jouw pensioen in Nederland blijven behouden. Het gaat wel enkel als je maximaal 5 jaar in Australië zal verblijven. Voor een buitenlands bedrijf zal je daar je eigen pensioen opbouwen.