Cultuur Australië

Als je in Australië gaat wonen en /of werken moet je op de hoogte zijn van de belastingen. De belastingen in Australië zijn verschillend voor mensen die in Australië wonen en voor mensen die er alleen werken en niet wonen.

Onderwijssysteem

Het kleuteronderwijs, oftewel Preschool, begint voor alle kinderen vanaf 5 jaar. Dit is echter niet verplicht en duurt meestal 1 jaar. De lagere school is voor kinderen van 6 tot 12-13 jaar, net zoals in Nederland. In Australië is het zo dat het kind na de middelbare school het 12 Year Exam moet afleggen. Het grootste gedeelte van de kinderen gaat naar een openbare school die gefinancierd wordt door de overheid. Na het 12 Year Exam wordt gekeken of de leerling universiteit of HBO gaat volgen.

Kenmerken

Australiërs zijn in het algemeen open, sociale en belangstellende mensen. Het is als bezoeker heel eenvoudig om in contact te komen met de plaatselijke bevolking. Ze spreken graag vol lof over hun land en deinzen ook niet terug van de nodige dosis humor. De meesten houden van sporten zoals cricket, rugby en Australian Football. Australiërs zijn ook erg hardwerkende mensen. Het land heeft één van de langste werktijden in de moderne wereld. Aangezien de economie daar in bloei is, is er veel werkgelegenheid. Europeanen zijn er enorm geliefd.

Taal

De nationale taal van Australië is het Engels. Ze hebben er echter hun eigen accent aan gegeven, dit accent wordt het Strine genoemd. De levensstijl van de gemiddelde Australiër is terug te vinden in de taal. Ze zijn niet vies van grappige, rare woorden en afkortingen. Als ze echt plat gaan praten zijn ze voor buitenlanders relatief onverstaanbaar. Een leuk weetje: het Strine is afkomstig van de uitspraak van het woord ‘Australian’ met de tanden op elkaar.

Een aantal van de meest gebruikte Australische woorden zijn:
Bloke – Vent
Ta – Bedankt
Tata – Tot ziens
Mate/Cobber – Vriend
Bird – Meisje
Dunny – Wc
Oz – Australië

In kleine gehuchtjes in the Outback is het mogelijk dat een perfect Engelssprekende geen gesprek kan voeren met de lokale bevolking. Als je vindt dat ze te snel praten kan je ze evengoed vragen om wat langzamer te praten. Dat is voor hen vaak geen enkel probleem.

Geschiedenis

De allereerste bewoners van Australië worden Aboriginals genoemd. Men zegt dat ze daar 50.000 jaar geleden zijn gearriveerd vanuit Zuidoost-Azië. De naam van de Aboriginals is afkomstig van het Latijns woord ab origine, wat simpelweg oorspong betekent. Na de 2e wereldoorlog is er veel veranderd in het immigratiebeleid van Australië. Enkel blanke Europeanen werden destijds toegelaten in Australië. Gelukkig is de gastgezindheid momenteel overduidelijk beter geworden!