Studeren in Australië

In Australië zijn er genoeg universiteiten, er bevinden zich 44 universiteiten in Australië. Er zijn veel studenten die vanuit de hele wereld gaan studeren in Australië. De reden hiervan is onder andere dat de officiële taal in Australië Engels is. Het kan zijn dat je een taaltest Engels moet maken voordat je geaccepteerd wordt. Het is aan te raden contact op te nemen met Kilroy, deze instelling helpt jou met het zoeken van de juiste opleiding en met het aanmeldingsproces. De universiteiten in Australië staan bekend om goed internationaal onderwijs.

Onderwijssysteem

Het onderwijssysteem is in Australië wat anders dan in Nederland. Ze kennen geen onderscheid in HBO en WO. Alle opleidingen vallen onder de universiteiten. Er worden wel meer beroepsgerichte en meer wetenschappelijke programma’s aangeboden. De beroepsgerichte zijn meer HBO en de wetenschappelijke meer WO.

Studiefinanciering

De studiefinanciering die je in Nederland altijd krijgt kan je gewoon houden in Australië. Om studiefinanciering te krijgen moet je voltijd ingeschreven staan bij een hogeschool of universiteit in Nederland. Daarom is het geen probleem om een gedeelte van je studie, via je school in Nederland, in Australië te doen. Ook kun je extra beurzen aanvragen wanneer je in het buitenland gaat studeren of stage gaat lopen.

Werken tijdens je studie

Wanneer je een studentenvisum hebt kun je naast je studie gewoon werken in Australië. Je hoeft hiervoor dus geen extra vergunningen aan te vragen en het is gewoon legaal. Dit gaat echter pas in nadat je studie begonnen is. Begin dus niet voor je begonnen bent aan je studie met werken.

Huisvesting

De universiteiten bieden bijna altijd de mogelijkheid om op de campus een woning te huren. De prijzen op de campus kunnen erg verschillen en beginnen bij ongeveer €225 per maand. Op de campus worden veel verschillende faciliteiten aangeboden zoals feestzalen en bibliotheken. De faciliteiten kunnen verschillen per campus. Het is erg aan te raden om op de campus te gaan wonen, om je internationale contacten op te bouwen en voor de gezelligheid. Je kunt er ook voor kiezen om niet op de campus te gaan wonen. Om buiten de campus een huis te vinden is het gemakkelijker om contacten te hebben in de stad waar je wilt wonen. Kijk ook bijvoorbeeld in kranten en op prikborden van de universiteit.

Selectie

Voor bepaalde studies wordt er gebruik gemaakt van een selectieprocedure. Hierbij kan worden gekeken naar je vorige resultaten en studies. Zorg ervoor dat je van je vorige studies en ervaringen weet hoe je het in het Engels moet uitleggen en dat je de resultaten ergens in het Engels hebt opgeslagen. Ook kan er bij de selectie gebruik gemaakt worden van een kennismakingsgesprek. Het verschilt per studie of er een stenge selectieprocedure is of niet.