Feestdagen Australië

Wanneer je naar Australië wilt emigreren is het handig om te weten wanneer de feestdagen zijn en wanneer de winkels dicht zijn. In de verschillende delen van Australië vallen sommige feestdagen op een andere datum. In dit artikel worden de meest bekende feestdagen met de meest voorkomende data beschreven. Algemene feesten zoals Pinksteren en Pasen worden hier niet beschreven maar worden hier wel gevierd. Deze worden niet heel anders dan in Nederland gevierd en de data zijn ook het zelfde.

26 januari Australia day

Dit is de nationale feestdag van Australië. Hierop wordt gevierd dat de eerste vloot aangekomen is in Sydney. Op deze dag heeft bijna iedereen vrij, alle kantoren en scholen zijn gesloten. De meeste mensen gaan dan naar het park om te picknicken, winkelen of naar bijvoorbeeld sportevenementen. De meeste winkels zijn nog wel geopend, maar meestal met aangepaste openingstijden. Ook het openbaar vervoer rijdt niet zoals normaal, maar aangepast op minder medewerkers.

Eerste maandag in maart Labour day

Dit is eigenlijk hetzelfde als de dag van de arbeid in verschillende landen. Op deze dag zijn (bijna) alle winkels, winkels en kantoren gesloten. De invulling van deze dag verschilt erg per jaar. Tijdens en rondom deze dag worden er vaak optochten gehouden. Ook worden er verschillende activiteiten georganiseerd.

25 april ANZAC day

Op ANZAC Day worden de slachtoffers herdacht die tijdens de eerste wereldoorlog vochten in het Australian and New Zealand Army Corps (ANZAC). In Australië is dit een groot ceremonieel evenement. De laatste jaren is de dag steeds meer aan algemene herdenking geworden voor alle mensen die gediend hebben of gestorven zijn tijdens militaire operaties van Australië. Ook wordt er rondom ANZAC day een rugby leage gehouden tussen de Australische en Nieuw-Zeelandse internationale rugbyteams.

2de maandag van juni Queen’s Birthday

De verjaardag van de koningin wordt in het grootste gedeelte van Australië gevierd op de 2de maandag van juni. Dit wordt meestal gevierd met vuurwerk en een vrije dag. De mensen in Australië maken van dit lange weekend gebruik om hun vrienden en/of familie te bezoeken of om naar een sportevenement te gaan, zoals cricket. Ook wordt dit weekend wel gezien als het begin van het wintersportseizoen.

Kerst in Australië

Kerst wordt in Australië in de zomer gevierd. Hierdoor is het echter niet minder uitbundig. In Australië leven verschillende culturen en zijn manieren van kerst vieren bij elkaar gebracht. Het kerstmaal zal waarschijnlijk of een barbecue in de achtertuin of een picknick in het park zijn. Maar ook hier kennen ze de Kerstman (maar dan wel op een surfplank) en de kerstboom.

Oud & Nieuw in Australië

Oud & Nieuw is erg spectaculair in Australië. Het vuurwerk in Sydney staat bekend als een van de meest spectaculaire vuurwerkshows ter wereld. Om één uur `s middags begint het aftellen al en beginnen de eerste festiviteiten. Een bekende show is de Harbour of Light Parade. Dit is een optocht van verlichte schepen door de haven van Sydney.